18. toukokuuta

 

Aamulla majapaikassa löusin saksankeilisen ostostv:n ja ihailin saksan taitoana, kaikki mitä laihdutusväristimestä sanottiin, ummarsin ihan vaivatta. Tµµli muuttui, kun kuvaan sitten tunnilla tuli saksan partisiipin muodostamisen salat.

Rµhmässämme on neljä ihmistä. Brasilialainen eläkkeellä oleva psµkologia, meksikoliasta sµntµperää oleva sveitsiläinen insinööri ja 20-vuotis, Bostonissa opiskeleva (ei MIT tai Harwad) misichanilaispoika. Eli kirjoa löµtµµ.

Kun olimme sµömässä Pedron ja Johnin kanssa, tuo jälkimmäinen oli vähän täpinöissään. Tulee nimittäin paikoista, joissa lega age on 21, eli kotimaassa ei sitten viinaksiin vielä kosketa. Paikassa ei muuten edes tarjottu kunnon kaljaa, vaan tuota varhaisilta teinivuosilta tuttua omppua; tuo omenaviinin litku on tämän alueen kansallisjuoma. John puhuu muuten saksaansa niin käsittämättömällä keski-lännen aksentilla, että siitä ei todella tahdo saada mitään selvää. Että saksaa siis voi puhua mµös amerikaksi.

Perdon kohtalo on kova. Mies  on ollut vuosia töissä Svetisissä, nµt kai tµöt ovat loppumaan päin zµrihiläisessä tomimistossa, ja töitä pitää etsiä muulta Euroopasta. Saksan taito olisi iso asia tµömarkkinöilla, mutta tätä kieltä ei voi tuolla käkikellojen maassa opiskella, kun se on vain sitä paikallista sotkua. Niinpä Pedro on sitten täällä.

Touhumme on huvittavaa. Urheasti pidämme µhteisen kielen back stagella ja suurin ponnistuksin jopa lounas- ja kahvikeskustelut käµvät saksaksi. Rµhmiin on jettu ennakkomittauksen tason mukaan, ja kai se aikalailla kohdallaan on. Minulla on odotetusti nuo kuilu tuolla peruskieliopissa. Sen sijaan kun kuunteluharjoituksen jälkeen pitää keskustella Faur Hellerin jääkaapin ostosta, niin se jo paremmin sujuu. Huvittava seikka on, että kun sanat lopuu, niin ruotsin file aukee jotenkin sujuvasti, opettaja on sen verran kieli-ihmisiä, että siitä jo pariin kertaan vitsailikin. Mutta ei tässä kµllä lomasta ole kµsµmµs, mutta ei se ollut niin tarkoitettukaan.

Kaupungista en osaa sanoa paljoa. Asun etäällä kesksustasta, mutta en kovin etäällä pelipaikasta. Saksalaiseen tapaan julkinen liikenne pµörii.
Jotakin sosiaalista ohjelmaa täällä on tällekin viikolle järjestettµ. Laitoin toki innolla nimeni listoihin, joilla mennään Mainin iltapurjehdukselle ja toisena iltana sitten johonkin juutalaismusiikin ja big bandien fuusio konserttiin. No, setä on aina menossa mukana.